Evreii s-au stabilit în Sighet la începutul secolul al XVIII-lea. În veacul următor, ca urmare a așezării în oraș a evreilor din Polonia, numărul lor a crescut, ajungând de la 142 de persoane în 1785, la 3.380 în 1880. În 1910, în Sighet locuiau 7.981 de evrei, iar în 1930 populația evreiască era de 10.144 de persoane. În 1807, a fost construită prima sinagogă.
Persecuții
Soarta evreilor din Sighet a fost similară celei a evreilor din alte orașe administrate de guvernul maghiar. Inițial, măsurile represive i-au vizat pe așa-numiții evrei apatrizi, adică pe cei care erau străini de oraș. În vara lui 1941, câteva sute de astfel de evrei au fost deportați în Kameaneț, Ucraina, unde au fost uciși de trupele naziste. Conform informațiilor existente, o singură persoană din Sighet a supraviețuit masacrelor. Reîntoarsă în oraș, a povestit ceea ce s-a întâmplat. Relatările sale nu au fost crezute. Începând din anul 1941, evreii de vârstă militară au fost mobilizați la muncă obligatorie, fiind trimiși în Ungaria și în Ucraina. Cei care au ajuns în Ucraina au murit.
Spre deosebire de celelalte orașe trecute sub administrație maghiară în 1940, în Sighet măsurile pregătitoare deportării au început mai devreme cu aproape două săptămâni. La 1 aprilie 1944, evreilor le-a fost interzis să-și părăsească locuințele între orele 6.00 seara și 6.00 dimineața. În același timp, magazinele deținute de evrei au fost marcate cu semnul distinctiv „steaua galbenă”.
Totodată, la 20 aprilie 1944, evreii din oraș au fost evacuați din propriile case și internați într-un ghetou, ce cuprindea patru străzi din urbe, locuite în general de evreii săraci. Numărul mare al celor închiși a făcut ca ghetoul să fie extrem de aglomerat. În fiecare cameră din ghetou locuiau cam 20 de persoane. Paza era asigurată de polițiștii din Sighet și de jandarmeria maghiară. În același timp, în oraș a mai existat încă un ghetou, numit „ghetoul mic”, în care au fost ținuți evreii din alte localități ale comitatului. Numărul total al evreilor din cele două ghetouri din Sighet a fost aproximat la circa 13.000 de persoane.
Dintre evrei, 140 de intelectuali și lideri ai comunității au fost ținuți separat, ca ostatici, într-una dintre sinagogile din oraș fără hrană și apă. Complementar internării evreilor în ghetou, acestora le-au fost confiscate și bunurile de valoare. De asemenea, în perioada în care a existat ghetoul, evreii au fost interogați și anchetați cu privire la bunurile pe care le-ar fi ascuns.
Un supraviețuitor a descris viața din ghetou ca fiind „insuportabilă”; cauza principală fiind lipsa alimentelor. Pentru a veni în sprijinul celor ghetoizați, comunitatea a organizat „două cooperative respectiv două bucătării, publice, unde se alimenta tot ghetoul respectiv acele persoane care nu aveau nici un aliment acasă.”. Deportarea evreilor a început la 16 mai 1944. Între acea dată și 22 mai 1944 au avut loc patru transporturi. În total, din Sighet au fost deportați la Auschwitz 12.749 de persoane.
Elie Wiesel a descris modul în care s-a desfășurat deportarea evreilor din Sighet, lăsându-ne următoarea mărturie:
„Sâmbătă, ziua de odihnă, a fost ziua aleasă pentru expulzarea noastră. [...]. Convoiul s-a îndreptat spre marea sinagogă. Orașul părea pustiu. Dar, în spatele obloanelor, prietenii noștri de ieri așteptau, fără îndoială, momentul în care puteau să jefuiască tot ce aveam în case. [...].
A doua zi de dimineață, am pornit spre gară, unde ne aștepta un tren cu vagoane pentru animale. Jandarmii unguri ne-au urcat în tren, câte optzeci de persoane într-un vagon. Ni s-au dat câteva pâini și câteva găleți cu apă. Au controlat gratiile de la ferestre, ca să se asigure. Vagoanele au fost sigilate. Pentru fiecare vagon fusese desemnat un responsabil: dacă fugea cumva cineva, responsabilul avea să fie împușcat. Pe peron se plimbau doi ofițeri din Gestapo, zâmbitori; una peste alta, totul se petrecuse bine.
Un șuierat prelung a străpuns aerul. Roțile au prins să scrâșnească. Am pornit la drum.”
După 1945, în Sighet, s-au reîntors unii dintre evreii supraviețuitori. În 1947, numărul lor era 2.300, iar în 1956 de 1.381 de persoane. În anii comunismului, cei mai mulți au părăsit România.
Surse
Kinga Frojimovics, Sighet, în Randolph Braham, Zoltan Tibori Szabo, Enciclopedia geografică a Holocaustului din Transilvania de Nord, Chișinău, Cartier/Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, 2019, pp. 229-233.
Randolph Braham, Sighet, în Israel Gutman (editor), Encyclopedia of the Holocaust, vol. IV, New York/London, Macmillan Publishing Company/Collier Macmillan Publishers, 1990, p. 1350.
Elie Wiesel, Noaptea, București, Corint, 2021, pp. 53-54.
Michael K. Silber, Sighet, accesibil online la adresa