Evreii au început să se așeze în Secureni în primele decenii ale secolului al XIX-lea. În 1897, numărul evreilor era de 5.042, ceea ce însemna 56% din populația totală. În 1930, trăiau în localitate 4.200 de evrei, adică 73% din totalul locuitorilor. Evreii din localitate erau mici comercianți, cultivatori de tutun și meseriași.
Persecuții
Încă din anii 20 ai secolului al XX-lea, evreii din Secureni au fost victimele violențelor antisemite. În 1921, spre exemplu, evreii care se plimbau pe străzi, în ajunul sărbătorii de Yom Kippur, au fost arestați de autoritățile polițienești. Au fost duși la marginea orașului sub pază armată, iar unii dintre ei au fost agresați. Scopul ar fi fost identificarea a doi presupuși spioni. După ce localitatea a fost ocupată de sovietici în iunie - iulie 1940, evreii bogați au fost deportați în Siberia.
După intrarea armatei române în Secureni, la 10 iulie 1941, oficialitățile române au încurajat populația locală să organizeze acte de violență împotriva evreilor. Localnicii și țăranii din apropiere au întreprins raiduri și percheziții în casele evreilor, jefuind și maltratându-i pe aceștia. În acele zile, 87 de evrei au fost uciși sub suspiciunea că ar fi fost comuniști sau pentru că ar fi avut sentimente pro-sovietice.
Conform unor informații, la circa două săptămâni de la intrarea în oraș a armatei române, evreii au fost duși pe strada Sinagogilor și „vânduți”. Cei care i-au cumpărat au primit dreptul de a lua hainele și încălțămintea acestora sau orice alte bunuri mai dețineau și erau considerate de interes. Conform unor informații, bărbații au fost bătuți, iar fetele au fost duse în sinagogă și violate. Violențele au continuat apoi pentru încă două săptămâni.
La sfârșitul lui iulie și începutul lui august 1941, evreii din Secureni au fost strânși și deportați la Briceni. Ulterior, au fost retrimiși în Secureni, fiind internați într-un ghetou improvizat în mai multe case. Într-o astfel de casă locuiau cel puțin 20 de persoane, fără a avea apă sau alimente. Ulterior, toți evreii din localitate au fost deportați în Transnistria pe ruta Atachi-Moghilev.
În Secureni au fost aduși și o parte dintre evreii deportați din Bucovina și Basarabia. În data de 8 august 1941, 27.849 de evrei deportați se aflau în câmp deschis între Secureni și Atachi, iar la 11 august 1941 a fost deschis un lagăr de tranzit în Secureni. Aici au fost închiși 20.852 de evrei. La 15 august 1941, a fost deschis un al doilea lagăr în Secureni. În octombrie - noiembrie 1941, toți evreii din lagărul Secureni au fost deportați în Transnistria.
Surse
Ovidiu Creangă, Secureni, în Geoffrey P. Megargee (general editor), Encyclopedia of Camps and Ghettos 1933-1945, Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press, 2018, pp. 758-759.
Radu Ioanid, Holocaustul în România, ediția a II-a, București, Editura Hasefer, 2006, p. 196.