Proiectul
#memoriefărăură a fost gândit ca o alternativă la mesajele care instigă la ură, întâlnite în mediul virtual, un mediu care ne facilitează accesul la informații, dar care ne creează impresia unei libertăți fără limite în exprimare.
De cele mai multe ori, astfel de mesaje instigatoare la ură construiesc imagini fără corespondent în realitatea trăită și îngroapă în uitare povești de viață și evenimente dramatice. De aici rezultă nevoia de filtrare a informațiilor difuzate în mediul online și de creare a unei alternative care să ne propună o perspectivă diferită asupra memoriei și istoriei.
Proiectul #memoriefărăură ne-a ajutat să descoperim printre rânduri ce a însemnat Holocaustul din România. Ne-a ajutat să înțelegem că fapte și acțiuni care au contribuit la ceea ce a fost Holocaustul din România au avut loc sistematic, nu doar la anumite date fixe pe care le marcăm anual. Ne-a amintit că memoria evenimentelor care au schimbat vieți, destine, locuri și oameni, există dincolo de 27 ianuarie sau 9 octombrie.
Ne dorim ca #memoriefărăură să nu se piardă în multitudinea de informații difuzate online, ci mai degrabă să reprezinte un punct de referință pentru cei care sunt curioși să aprofundeze istoria Holocaustului din România. Astfel, am transformat proiectul într-o platformă care ne ghidează pașii spre înțelegerea acestui episod istoric și a rolului memoriei.